VN:F [1.9.21_1169]
Ваша оценка:

Біль у яєчниках

Яєчник – парна жіноча статева залоза, місце утворення, дозрівання яйцеклітин і продукції гормонів, що регулюють статеве життя жінок. Анатомічна структура, реакції на гормональну стимуляцію і секреторна діяльність яєчників в різні періоди життя неоднакові. У цій главі нормальна фізіологія яєчників розглядається як основа для розуміння патології як самих яєчників, так і інших органів жіночої репродуктивної системи.

Причини болю в яєчниках:

- Біль в яєчниках може свідчити про наявність запального процесу в придатках яєчників (оофорит). Вона є найбільш характерною ознакою цього захворювання, локалізується в нижній частині живота і нерідко віддає в попереково-крижовий відділ хребта. Як правило, біль у яєчниках виникає приступоподібно, але може бути присутній і постійно. Його виникненню і посиленню сприяють переохолодження, фізичне і психічне перевтома, зниження імунітету на тлі інших внутрішніх захворювань. Такі болі часто супроводжуються порушеннями в роботі нервової системи – підвищеною дратівливістю, слабкістю, проблемами зі сном, зниженням працездатності.

- Аднексит, або запалення яєчників. Найбільш часто збудниками запальних процесів внутрішніх статевих органів, які й призводять до запалення яєчників (аднекситу) є хламідії, мікоплазми, уреаплазми, кандида. Клініка хламідійної інфекції не має характерних проявів. Без адекватної терапії запальний процес при запаленні яєчників (аднекситі) приймає затяжний перебіг і призводить до безпліддя. Основна ознака запалення яєчників (аднекситу) – біль у яєчниках і нижньої частини живота. Біль може віддавати в поперек і майже завжди переважають періодичні болі. Лікування запалення яєчників проводитися протягом 5 днів.

- У ряді випадків болі в яєчниках виникають при утворенні кісти. До того моменту, поки кістозна капсула має невеликі розміри і не зазнає негативних змін, дана патологія протікає безсимптомно.

- Причиною постійного болю в яєчниках стає кіста або пухлина яєчника, що досягла великих розмірів. Вона здавлює сусідні внутрішні органи і нервові закінчення. Перекручуватися можуть не тільки новоутворення, але і самі яєчники. Це призводить до порушення кровопостачання і некрозу тканин, розвивається запалення і больовий синдром.

- Біль в яєчниках виникає при перекрученні ніжки кісти або в результаті порушення її цілісності, що супроводжується виливом рідкого вмісту в черевну порожнину і викликає подразнення тканин. Крім нудоти, блювання і хворобливих відчуттів, розрив кісти яєчника або некроз її тканини внаслідок перекручення ніжки можуть спровокувати запалення очеревини – перитоніт, що вимагає негайного хірургічного втручання. Подібна ситуація може спостерігатися і при наявності доброякісної або злоякісної пухлини яєчника.

- Патологічній зміні положення придатків яєчників сприяє їхня відносна рухливість в порожнині малого тазу, а також підвищена фізична активність. Саме тому дана патологія спостерігається, як правило, у дитячому віці. Серед факторів, що сприяють перекрученню яєчників, слід зазначити медикаментозну стимуляцію овуляції, вагітність, а також будь-які стани, що супроводжуються збільшенням розмірів яєчників. Різкий біль у яєчниках і животі може супроводжуватися блюванням, при пальпації виявляється хвороблива припухлість. Якщо тканина придатків зазнала незворотних патологічних змін, проводять оперативне видалення яєчника.

- Іноді в процесі овуляції відбувається розрив яєчника, що спричиняє кровотечу. Попадання крові в черевну порожнину провокує больові відчуття і загрожує розвитком перитоніту, тому показано хірургічне втручання, в ході якого накладають шви і відновлюють цілісність органу. У деяких жінок сама овуляція проходить досить болісно, на що вказує поява болю в яєчниках в певні дні менструального циклу. Крім того, гострі та хронічні запальні процеси сприяють утворенню спайок в яєчниках, які в свою чергу нерідко стають причиною болю в яєчниках.

- Апоплексія яєчника – це раптовий крововилив у яєчник, що супроводжується його розривом і кровотечею в черевну порожнину. Апоплексія яєчника виникає, як правило, у жінок у віці до 40 років, частіше у правому яєчнику, при цьому завжди виникають кровотеча і біль у яєчниках. За домінуванням одного з цих ознак умовно розрізняють анемічну й болючу форми захворювання. При однаковій вираженості цих ознак говорять про змішану форму апоплексії.

Захворювання починається гостро з раптових, іноді дуже сильних болів в яєчниках і внизу живота з переважанням на стороні ураженого яєчника. Болі часто віддають в пряму кишку, стегно і поперек. Нерідко напад супроводжується нудотою і блюванням, а також непритомним станом.

Температура тіла залишається нормальною. При рясній кровотечі настає різке зниження артеріального тиску і колапс (важкий стан з різкою серцевою слабкістю, падінням судинного тонусу, частим пульсом, і холодним потом). Яєчник при пальпації має кулясту форму і різку хворобливість.

- Овуляторні болі в яєчниках виникають в нижній частині живота в періовуляторний період в результаті подразнення очеревини фолікулярною рідиною; тривають від 12 до 36 год окремими нападами по кілька годин.

- Синдром гіперстимуляції яєчників може розвинутися у жінок з безпліддям при лікуванні гормонами (кломіфен, гонадотропіни). Яєчники збільшені в розмірах, з множинними фолікулярними кістами, великим кістозним жовтим тілом і набряком строми. При легкій формі з’являються болі в яєчниках, здуття живота; збільшення маси тіла. При важкій формі з’являються задишка, асцит, плевральний випіт, електролітний дисбаланс, гіповолемія, олігурія.

- Психогенні фактори: при виключенні органічних причин болю в яєчниках -необхідне обстеження жінки психотерапевтом (прикордонні стани: іпохондрія, депресія, істерія).

- Встановити наявність великого новоутворення яєчника допомагає пальпація живота і гінекологічний огляд. Важливу інформацію про стан придатків матки надає УЗД органів малого тазу та магнітно-резонансна томографія. Особливо цінною видається діагностична лапароскопія, що дозволяє виявити спайковий процес і вогнища ендометріозу, що локалізуються в яєчниках. За допомогою даної методики можна не тільки виявити, але і усунути багато патологій органів малого тазу. Грамотна діагностика є запорукою ефективного лікування, яке дозволить назавжди позбутися від болю в яєчниках.

http://www.eurolab.ua

VN:F [1.9.21_1169]
Ваша оценка:

Другие статьи: